17. KIBRIS İPEK KOZA FESTİVALİ BUGÜN SONA ERİYOR

17. KIBRIS İPEK KOZA FESTİVALİ BUGÜN SONA ERİYOR

Girne Belediyesi, Beylerbeyi Muhtarlığı ve Yeşil Barış Hareketi İşbirliğinde düzenlenen, Kıbrıs İpek Koza Festivali’nin 17’incisi, bugün sona eriyor.

Beylerbeyi Köyünde yer alan festivalin açılışına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.

Festivalin açılış töreninde konuşan, Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, toplumların, doğasıyla,  barış içinde yaşama becerisini göstererek, , kültürüne geleneklerine değerlerine ve üretimine sahip çıkarak varlığını sürdürebileceğine vurgu yaparak, Kıbrıs İpek Koza festivalini bu amaçla hayat bulduğunu ifade etti.

Festivalde tanıtılan kültürel değerlerin, bir dünya mirası olarak listelenmesi için çalışacaklarını dile getiren Sahir,  ülke kültürü gelenek ve değerlerinin yaşatılması ve dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.

Beylerbeyi Muhtarı Niyazi Engin, bu yıl 17.’cisi düzenlenen festivalde, Kıbrıs Kültüründe büyük öneme sahip olan ipek işçiliğinin yaşatılması, ipek böceğinin yetiştirilmesi ve el işine dönüşüne kadar gerçekleşen safhaların, stantlarda görsel olarak ziyaretçilere sunulacağını belirterek, amaçlarının, köyü ziyaret eden turistleri de festivale çekerek, Kıbrıs kültürünü ülke dışından gelen ziyaretçilere daha iyi bir şekilde sunmak olduğunu kaydetti.

Girne Belediye başkanı Nidai Güngördü, 17’incisini düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirterek, festivali, dut ağaçlarının çoğaltılması, korunması, Kıbrıs Kültürünün önemli bir parçası olan ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek koza işlerinin yaşatılması yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlediklerini kaydetti.

Hedeflerinin geçmişte var olan ipekböceği yetiştiriciliği, ipek koza el sanatlarının gelecek nesillere aktarılması evlerde üretilen ipek koza işlerinin turistlerle daha fazla buluşturulması ve Kıbrıs’a özgü bu el sanatını ve Beylerbeyi Köyünü dünyaya tanıtmak olduğunu dile getiren Güngördü, festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti ve tüm İslam aleminin Ramazan Bayramını da kutladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında,  festivalin hayat bulmasına katkı koyan Yeşil Barış Hareketi,  Beylerbeyi Muhtarlığı ve Girne Belediyesini kutlayarak, ipek ve koza ürünlerinin, Kıbrıs Türk kültürünün en önemli değerlerinden biri olduğunu belirtti.

Festival stantlarında yer alan ipek koza işleri gibi, Kıbrıs Türk kültürüne ait, ürünlerin üretilmesiyle, dünyaya, KKTC’de tüm sıkıntılara rağmen,  kültürel değerlerin ve geleneklerin yaşatılacağının, KKTC’nin, kültürüyle, medeniyetiyle, misafirperver insanlarıyla,  tarihi doğal zenginlikleriyle varlığını sürdüreceğinin mesajının verildiğini ifade eden Tatar, ülkenin bu değerleriyle çok büyük bir turistik potansiyele sahip oluğunu kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Girne Belediyesi Halk Dansları topluluğunun gösterisi ve Melek Erdil- İbrahim Çetiner konseri yer aldı.

Festival kapsamında ayrıca sosyal medya üzerinden 17.00’da  “Yerel El Sanatlarının Sürdürülebilirliği ve İpek Kozası Elişinin yeri” konulu sunum, Girne Genç Sanat Severler Derneği Halk Dansları gösterisi ve Serdar Kavaz konseri yer aldı.

Festivalde Bugün

Bugünkü program kapsamında ise,  halk dansları gösterileri koza el işleri atölye çalışması, sosyal medya ürzerinden  ”  Kıbrıs Yerel El Sanatları Üretimine ve Yerel Kültürüne Hizmet Edenler “konulu sunum, festival alanında   “Dut Ağacının Tarihçesi” konulu sunumu ardındna festivalin final konserinde, Yağmur Özerem ve Serhan Candaş sahne alacak.

 

Önceki Haber BAŞKAN GÜNGÖRDÜ’NÜN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Girne Belediyesi - Bilgi İşlem Bölümü © 2023.